Contact Us

Wilt u iets weten? Ik ben heel benieuwd! // Do you want to know something? I am very curious!

Bellen kan ook; +31(0)6423 501 94 of 020 6920011 // Calling is possible too; +31 (0)642350194 or +31206920011

Fijne dag gewenst! // Have a lovely day!

Dorpsweg Ransdorp
Amsterdam, NH, 1028
Netherlands

Nieuws

Smoke...

 

Uw portret in twee uur

saskia de rooy

Een portret kan ik op verschillende manieren opzetten. Als iemand niet veel tijd heeft kan ik een opzet maken in een half uur, dan foto's nemen en daarmee verder werken. Dan kiezen we een moment om te kijken of het goed is en als we tevreden zijn laat ik het portret drogen om te kleuren en te stoken.

Mocht iemand helemaal niet model kunnen zitten dan kan ik ook van foto's alleen werken. Dan moet ik heel hard zoeken om de persoon goed te treffen en is het belangrijk dat er genoeg foto's zijn, van verschillende kanten. Hoe lang ik daarvoor nodig heb wet ik niet van te voren. Ook hierbij kijken we op zeker moment samen of het goed is.

De nieuwste mogelijkheid is om twee uur model te zitten. Dan maak ik de opzet in een keer helemaal af. Die twee uur zijn heel intensief, we, ik, de beeldhouwer en u, de geportretteerde, zijn allebei uiterst geconcentreerd en gefocust. We kunnen praten en lachen maar we doen geen andere dingen dan met het portret bezig zijn.  Na die twee uur moet het portret drogen en kan ik het kleuren, daar heb ik dan wel weer foto's voor nodig. Dan wordt het twee of 3 keer gestookt, naar uw wens Raku of niet-Raku. Drogen en stoken neemt in totaal zo'n 6 weken in beslag. Mocht u heel erg veel haast hebben dan kan het drogen en stoken in een maand.

We zullen elkaar in elk van de gevallen op een bijzondere manier leren kennen.

portret van Frida Kahlo

portret van Frida Kahlo

Marketing voor (beginnende) kunst broeders en zusters

saskia de rooy

Volgende week zit ik weer in de USA. Het volgende deel van (in)sight: a portrait project gaat beginnen. Studenten van de Carroll University in Wisconsin zullen in verschillende disciplines portretten maken van allemaal verschillende mensen die Carroll tot dat prachtige Carroll maken. En natuurlijk geef ik ze hierover les.

Nu blijven studenten niet eeuwig student. Een heel aantal van de kunststudenten wordt kunstenaar. Vanzelfsprekend wil ik dat die bevlogen nieuwe kunstenaars een goede start maken met hun kunstenaarschap en niet in allemaal valkuilen en narigheid belanden. Daarom heb ik de "What you need in order to bloom' gemaakt, drie vellen vol tips & tricks voor kunstenaars.

Want als kunstenaar is je werk jouw domein, daar bepaal jij wat je moet maken, hoe je beeld/ schilderij/ wat dan ook eruit moet zien. Jij kiest jouw weg omdat je die moet gaan. Voor de marketing van dat unieke werk kun je gewoon zo commercieel mogelijk zijn. Wat jij te bieden hebt, dat unieke werk, is goed. De truc is om de mensen te verzamelen die dat ook voelen, zodat zij jou in ruil voor werk de mogelijkheid bieden te leven, te wonen en te werken.

De 'what you need in order to bloom' zijn de hoofdlijnen van alles wat ik heb geleerd over marketing in de afgelopen jaren. Achter iedere zin zitten verhalen, werk en doelen. Het is een begin. Want als je als kunstenaar wilt slagen maak je goed werk (geïnspireerd, spannend, interessant etc)  én ga je dat op de best mogelijke manier verkopen. Dat is de business kant van je bestaan. Succes!

PS met de button kom je bij een download van de hele What you need in order to bloom!

What you need in order to Bloom 1

What you need in order to Bloom 1

Akwasi naar de Olympische Winterspelen

saskia de rooy

Ik ben zo blij voor hem!

Akwasi Frimpong heeft lang in Nederland geleefd zonder verblijfsvergunning. Niet weten en steeds afgewezen worden hadden zijn weerslag op hem, hij kon niet echt doen wat hij wilde, sporten, ervoor gaan, er waren steeds belangrijke belemmeringen. Toen die weg waren beleven ze hangen in zijn hoofd. Wat zo fantastisch is aan Akwasi is dat hij dat verslaan van zijn draken heel goed kan en ook zo goed kan beschrijven. Geef niet op! Zet de volgende stap op jouw weg. Kies de mensen om je heen die je inspireren en steunen. Hij is zelf een prachtig voorbeeld. Die droom van de Olympische Spelen is er al heel lang. Eerst wilde hij als sprinter gaan. Dat werkte niet door een blessure. Bobslee dan? Ging op het aller laatst niet door. Nu gaat hij, voor Ghana met de Skeleton! Fantastisch, geweldig, wauw! Succes geweldenaar!, lekker knallen in Pyongyang!

Akwasi Frimpong

Porem Portret in de maak, foto Joost van den Broek

Porem Portret in de maak, foto Joost van den Broek

Distilleren; de kunst van het ruiken // Distilling; the art of smelling

saskia de rooy

Afgelopen december kwam Het Boek van Fenny van Wees uit. Dit boek benadert een van onze zintuigen die zo vaak ongemerkt ons leven kleurt van allemaal verschillende kanten. Fenny is dagelijks bezig met geuren en smaken en haar neus is heel gevoelig en zeer getraind. Waar wij gewone stervelingen vaak totaal onbewust meemaken wat onze neus ons vertelt laat Fenny ons weten dat ook de geur onze wereld kleurt en doet leven. We weten het wel eigenlijk, als we van vakantie terug komen ruiken we thuis, ja, dat is goed, en heel soms ruik je ergens de geur van 'thuis' toen je nog een kind was, of de geur van de taart bij je oma of de geur van de hooitijd of van een vakantie plek.

Sommige mensen ruiken iets en zien er een beeld bij of lezen een getal en horen een klank. Die overlap van verschillende zintuigen heet synesthesie. Als ik muziek hoor zie ik beelden en als ik oplet als ik dingen ruik zie ik ook vormen en beelden.

Tijdens een avontuur bij haar, een proeverij -het was eigenlijk een ruikerij, we hebben geen slok genomen- van  verschillende van haar likeuren ontvouwde zich het idee voor een beeld. Joost en ik zaten daar met 7 verschillende glaasjes die we stuk voor stuk mochten ruiken en ervaren. We maakten reizen en beleefden van alles terwijl we geen centimeter reisden!

Van de geur/ likeur die ik het heerlijkst vond, Apricot Brandy heb ik het beeld dat ik voor me zag ook gemaakt. Zacht van binnen, warm, sterk, omhullend, aaibaar. De foto's van de schets en van het beeld staan tot mijn grote eer allebei in het boek.  

//

Last december The Book of Fenny van Wees was published. This book approaches the one sense we hardly ever notice from all different kinds of angles. Fenny works with odors and tasts on a daily bases and her nose is very sensitive and trained. Where we normal mortals are utterly unaware of what our nose is telling us, Fenny shows us smell colors our life and our world. We do know this when we think of returning home after a holiday, home, yes, this is how it is supposed to smell and sometimes you smell your old childhood home somewhere, or a flagrance of the favorite cake your grandmother used to bake, of the smell of your favorite holiday country.

Some people see an image when they smell a scent. Or hear a note when they read a number. This overlap of different senses is called synesthesia. When I hear music I see sculptures and when I pay attention when I smell things I also see images and forms.

During an adventure we lived through at her place, a scent experiment, we never drank a drop, the idea of a sculpture showed itself. Joost and me were there with about 7 different glasses with liquors that we could smell and experience. We lived all kinds of adventures without moving an inch!

Of the scent/ liquor that pleased me most, Apricot Brandy, I made the sculpture I saw for real. Smooth on the inside, warm, strong, enfolding, tender. I am honored with pictures of the sketch and the sculpture that are both shown in the book.

Apricot Brandy by Saskia de Rooy, wood & felt, 2017, picture by Saskia Lelieveld.

Apricot Brandy by Saskia de Rooy, wood & felt, 2017, picture by Saskia Lelieveld.

U ontvangt dan ook de Schoonheid en Leven // You will also receive the Beauty and Life

(in)zicht; een portretten project // (in)sight; a portrait project

saskia de rooy

Een portret is een interpretatie van iemand door iemand. Welk portret dan ook. Vaak denken we dat we wel zo'n beetje weten wie iemand is en hoe iemand eruit ziet maar eigenlijk weet je het minder goed dan je denkt. Dat merk je als je portret ziet dat gemaakt is door iemand anders. Hoe ziet een ander je eigenlijk? 

Mijn reis naar de USA is geënt op het Porem van Mokum. Bij het Porem van Mokum maakten we met een groep beeldhouwers portretten van inspirerende Amsterdammers. Niet zozeer de rijken en de machtigen van Amsterdam (Mokum) maar mensen die met kleine en grote gebaren zorgen voor hun stadsgenoot en de stad zelf. Mensen die iemand in het hart hadden geraakt met wat ze doen en daarom waren voorgedragen.

Op de Carroll University maken we een project met (kunst) portretten uit verschillende disciplines, geboetseerd, getekend of geschilderd. Bij ieder kunst-portret komt een geschreven portret èn een selfie. Zo krijgen we een beeld van de mensen die Carroll University maken tot wat het is in beeld woord en zelfgekozen foto. Zoals bij het Porem worden er mensen voor gedragen omdat ze bijzondere dingen doen voor mensen op de campus of voor de campus zelf. Natuurlijk is een universiteit net als een stad een levend bewegend geheel. Ik ben heel benieuwd naar alle nieuwe dingen die de mensen op Carroll zullen ontdekken over zichzelf en hun Carroll-genoten.

http://www.carrollu.edu/saskia-de-rooy en http://www.carrollu.edu/saskia-de-rooy/portrait-series

//

A portrait is always an interpretation of a person by another person. What ever portrait. We often think we know about everything about a person and we are pretty sure we know what someone looks like. In reality we're less sure than it seems. This you find out when you see your portrait made by someone else. How does someone else perceive you?

My visit to the US has been grafted on the Faces of Amsterdam, Porem van Mokum. With the Porem we made portraits of inspiring Amsterdam people with a group of sculptors. Not just the wealthy and powerful but the people that take care of their fellow citizen or the city itself. People that had touched someone right in the heart with who they were and what they did to others and had been nominated for this reason. 

At Carroll University we'll have the (in)sight project with many different disciplines, sculpture, painting, drawing. Along with every art-portrait there will be a written portrait and a selfie. Thus we'll get an idea of the people that form Carroll University in image, text and self chosen picture. As in the Porem people will be nominated because they do or are something special for the Campus. Just like a city, a campus is like a living moving creature. I am really looking forward to find all about Carroll finding out more about Carroll!

http://www.carrollu.edu/saskia-de-rooy  and http://www.carrollu.edu/saskia-de-rooy/portrait-series

werktafel klein.jpg