Contact

Do you want to buy a sculpture, have a portrait made or do you need a sculpture but you are not sure what exactly? Do you need a custom-made project? I would love to hear from you and will react asap, this is in most cases the next day.

Calling is fast (please think of the time zone, I am in Amsterdam, CET); +31 (0)642350194

Have a lovely day! Saskia

//

Wil je een beeld kopen, een portret laten maken of heb je een beeld nodig maar weet je niet precies wat? Wil je een op maat gemaakt project? Ik hoor het graag en reageer zo snel mogelijk, dat is meestal morgen al.

Bellen gaat snel; +31(0)6423 501 94

Fijne dag gewenst! Saskia

Dorpsweg Ransdorp
Amsterdam, NH, 1028
Netherlands

art for life; sculpture that makes you wonder

Blog NL

Smoke...

 

Distilleren; de kunst van het ruiken // Distilling; the art of smelling

saskia de rooy

Afgelopen december kwam Het Boek van Fenny van Wees uit. Dit boek benadert een van onze zintuigen die zo vaak ongemerkt ons leven kleurt van allemaal verschillende kanten. Fenny is dagelijks bezig met geuren en smaken en haar neus is heel gevoelig en zeer getraind. Waar wij gewone stervelingen vaak totaal onbewust meemaken wat onze neus ons vertelt laat Fenny ons weten dat ook de geur onze wereld kleurt en doet leven. We weten het wel eigenlijk, als we van vakantie terug komen ruiken we thuis, ja, dat is goed, en heel soms ruik je ergens de geur van 'thuis' toen je nog een kind was, of de geur van de taart bij je oma of de geur van de hooitijd of van een vakantie plek.

Sommige mensen ruiken iets en zien er een beeld bij of lezen een getal en horen een klank. Die overlap van verschillende zintuigen heet synesthesie. Als ik muziek hoor zie ik beelden en als ik oplet als ik dingen ruik zie ik ook vormen en beelden.

Tijdens een avontuur bij haar, een proeverij -het was eigenlijk een ruikerij, we hebben geen slok genomen- van  verschillende van haar likeuren ontvouwde zich het idee voor een beeld. Joost en ik zaten daar met 7 verschillende glaasjes die we stuk voor stuk mochten ruiken en ervaren. We maakten reizen en beleefden van alles terwijl we geen centimeter reisden!

Van de geur/ likeur die ik het heerlijkst vond, Apricot Brandy heb ik het beeld dat ik voor me zag ook gemaakt. Zacht van binnen, warm, sterk, omhullend, aaibaar. De foto's van de schets en van het beeld staan tot mijn grote eer allebei in het boek.  

//

Last december The Book of Fenny van Wees was published. This book approaches the one sense we hardly ever notice from all different kinds of angles. Fenny works with odors and tasts on a daily bases and her nose is very sensitive and trained. Where we normal mortals are utterly unaware of what our nose is telling us, Fenny shows us smell colors our life and our world. We do know this when we think of returning home after a holiday, home, yes, this is how it is supposed to smell and sometimes you smell your old childhood home somewhere, or a flagrance of the favorite cake your grandmother used to bake, of the smell of your favorite holiday country.

Some people see an image when they smell a scent. Or hear a note when they read a number. This overlap of different senses is called synesthesia. When I hear music I see sculptures and when I pay attention when I smell things I also see images and forms.

During an adventure we lived through at her place, a scent experiment, we never drank a drop, the idea of a sculpture showed itself. Joost and me were there with about 7 different glasses with liquors that we could smell and experience. We lived all kinds of adventures without moving an inch!

Of the scent/ liquor that pleased me most, Apricot Brandy, I made the sculpture I saw for real. Smooth on the inside, warm, strong, enfolding, tender. I am honored with pictures of the sketch and the sculpture that are both shown in the book.

Apricot Brandy by Saskia de Rooy, wood & felt, 2017, picture by Saskia Lelieveld.

Apricot Brandy by Saskia de Rooy, wood & felt, 2017, picture by Saskia Lelieveld.

U ontvangt dan ook de Schoonheid en Leven // You will also receive the Beauty and Life